OVERZICHT VAN DE ACTIVITEITEN PER BUSINESS UNIT

image

De Business Unit Staal en staalbewerking heeft alles onder één dak: een ruime voorraad plaatstaal en (Holland) profielen in diverse kwaliteiten, afmetingen en dikten, specialistische snijcapaciteit (autogeen, plasma en laser), technische staalbewerkingen zoals het aanbrengen van laskanten, verjongingen en vervormen van staal en een eigen staalconserveringslijn. Hierdoor kunnen complete scheepsbouwpakketten worden aangeboden.

Holland profielen voor Trailing Hopper Suction Dredger

Terugblik

De omzet van de Business Unit Staal en staalbewerking is in 2020 gedaald ten opzichte van 2019. De capaciteitsbeperking als gevolg van een lopend investeringstraject speelt de Business Unit nog steeds parten en door de covid-maatregelen is het onmogelijk om beoogde exportmarkten te bewerken. Hierdoor staat de marge onder druk en is het resultaat over 2020 teleurstellend.

Weliswaar is de operationele marge met 1,1%-punt gestegen, maar dat wordt verklaard door eenmalige lasten in 2019. In 2020 is de strategische heroriëntering doorgezet en zijn investeringen gedaan om de BU Staal en staalbewerking voor te bereiden op de toekomst. Op het dak van de productiehal zijn 3.240 zonnepanelen geplaatst die vanaf eind februari 2021 de eerste duurzame stroom opleveren.

Vooruitblik

Met de afronding van de investeringen en de komst van de nieuwe algemeen directeur staat de Business Unit Staal en staalbewerking in de startblokken voor de toekomst. De snelheid van die start zal mede van het verdere verloop van de covid-pandemie afhangen. Daarbij vormt de Nederlandse scheepsbouwsector met een beperkt aantal spelers weliswaar een goede, maar te smalle basis en wordt naar verbreding van het marktpotentieel gezocht. De Boer Staal en De Boer Snijbedrijf concentreren zich op het in de markt zetten van het gemoderniseerde snijbedrijf, versterking van de handelspositie en een efficiënte productie van scheepsbouwpakketten.

“Met de voltooiing van de investeringen richt de organisatie zich op de toekomst.

Het coronavirus heeft eerst geleid tot afnemende vraag en dalende prijzen op de mondiale staalmarkt, maar nu leidt het verwachte economische perspectief juist weer tot toenemende vraag en stijgende prijzen. Naast de bestaande importheffingen en overproductie op de wereldmarkt brengen deze golfbewegingen veel beroering met zich mee.

Een van de nieuwe plasmasnijmachines

image